לימודי תואר שני באנתרופולוגיה

משך הלימודים: שנתיים במסלול ללא תזה | שלוש שנים במסלול עם תזה | נלמד בקמפוס הכרמל | שם התואר: .M.A באנתרופולוגיה | סטטוס הרשמה: ההרשמה פתוחה | אתר החוג

התואר השני לאנתרופולוגיה מלמד איך לחקור תהליכי עומק תרבותיים: איך מושגים נודדים בעולם ואיך הם משתנים כשהם נקלטים לתוך תרבויות מקומיות? איך קבוצות חברתיות יכולות לפתח תפיסות כל כך שונות של בריאות, של צדק, של יופי? איך ייתכן שאוכל שבמקום אחד נתפס כטעים ומזין הוא אסור במקום אחר? וכמובן – איך אנשים בכל העולם מייצרים לעצמם חיים שיש בהם משמעות?

באמצעות מחקר אתנוגרפי – התבוננות ותיעוד מעמיק של ההתנהגות החברתית – התלמידות והתלמידים צוללים לקשת רחבה של סיטואציות: מארגונים גדולים כמו בתי חולים, בתי משפט, או בתי ספר, ועד לסיטואציות ספונטניות בקניון, בחוף הים, או במטבח. הן לומדות איך לזהות היגיון תרבותי, ואיך לפענח את החידות שמעסיקות אנשים וארגונים: איך לפתח כשירות רב-תרבותית? מה מניע אנשים בשוק העבודה? ולהבדיל, איך מתכוננת זהות מינית?

החוג לאנתרופולוגיה בחיפה הוא החוג היחיד בארץ שמלמד אנתרופולוגיה בלבד. בבית החדש שלנו בבית הספר ללימודי תרבות ואמנויות, החוג משלב בסיס חזק במדעי החברה וחזון הומניסטי ברור, ומושך אליו אנשים ממגוון של תארים ותחומים. הלימודים מתקיימים בכיתות קטנות ואינטימיות, שהן בו בזמן מאוד מגוונות ומזמינות הפריה הדדית וגילוי מתמיד.

לבסוף, השילוב של תיאוריה, אתנוגרפיה ופרקטיקה, ההתעמקות בממשקים עם תחום הבריאות, בריאות הנפש ארגוני שינוי חברתי ועוד; לא רק מעשיר את המסע האקדמי, אלא גם מצייד בכלים איתם אפשר באמת להשפיע בעולם האמיתי.

ללמוד בראש שקט! מלגות במיוחד בשבילך 

אנחנו רוצים להפנות את תשומת ליבך לשתי מלגות ייחודיות לאוניברסיטת חיפה:

מלגת אהבת עולם המעניקה 2,000$ לכל שנת לימודים.
מלגת ג’ויס לסטודנטיות, המעניקה גם היא 2,000$ בשנה א’.

תוכלו למצוא עוד מגוון מלגות המפורטות כאן >>

לקבלה למסלול ללא תזה (מסלול ב’)

תואר ראשון בתחומים רלוונטיים ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ ובעולם, בציון ממוצע של 80 ומעלה.
מסמכים נדרשים:
∙ גיליון ציונים רשמי
אישור זכאות לתואר ראשון

דרישות נוספות:
∙ ראיון קבלה אישי עם יו”ר ועדת מ.א. (לקראת הריאיון יישלחו במייל שני מאמרים – אחד בעברית ואחד באנגלית – ובמהלך הריאיון יתקיים עליהם דיון)
∙ בחינת קבלה באנגלית לבדיקת רמת בסיס באנגלית

מועמדים שטרם קיבלו אישור זכאות לתואר ראשון:
קבלה על תנאי – יש להציג אישור זכאות לתואר עד סוף סמסטר א’ של השנה הראשונה.

לימודי השלמות:
מועמדים ומועמדות עם תואר ראשון בדיסציפלינות אחרות ממוסד מוכר להשכלה גבוהה או שממוצע הציונים שלהם נמוך מהנדרש (אך גבוה מ-76) עשויים להידרש, לפי שיקול דעת הוועדה, ללימודי השלמות לצורך קבלה לתואר. למידע נוסף יש לפנות למזכירות החוג.

מועמדים ומועמדות ממוסדות להשכלה גבוהה ששפת ההוראה בהם אינה עברית או מאוניברסיטאות מוכרות מחו”ל וכן אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, מחויבים בתנאי קבלה נוספים >> תקנון הרשות ללימודים מתקדמים (עמ’ 13)

למעבר למסלול עם תזה (מסלול א’)

המעוניינים לעבור למסלול זה יתבקשו להגיש הצהרת כוונות בנושא המחקר המבוקש בהתאם למסמך הנחיות. לאחר מכן, ועדת המ.א. של החוג תדון בבקשות ותחליט על בסיס הצהרות הכוונות וההישגים בלימודים במהלך השנה הראשונה של התואר. המעבר למסלול א׳ יתבצע עד סוף סמסטר א’ של השנה השנייה ללימודים.

*מאחר ומספר המקומות מוגבל, גם אם התמלאו תנאי המינימום הנדרשים, הקבלה מותנית באישור סופי של הוועדה ללימודי תואר שני. עמידה בכל תנאי הקבלה אין משמעותה קבלה אוטומטית.

**אוניברסיטת חיפה שומרת לעצמה את הזכות לשנות את האמור בתנאי הקבלה, אם תתגלה טעות.

מסלול א’ עם עבודת גמר מחקרית (תזה) – היקף הלימודים במסלול זה הוא 38  שעות שבועיות סמסטריאליות.

מסלול ב’ עם בחינת גמר (ללא תזה) – היקף הלימודים במסלול זה הוא 36 שעות שבועיות סמסטריאליות. בסיום הלימודים לאחר סיום חובות השמיעה, הגשת כל העבודות וקבלת כל הציונים, ישנה בחינת גמר מסכמת. בחינת הגמר מסכמת ובודקת את הידע וההבנה בספרות האנתרופולוגית העדכנית. הבחינה תתבסס על רשימה ביבליוגרפית שתפורסם מראש.

בנוסף לקורסים חייבים סטודנטים של החוג להשתתף בפורום האנתרופולוגי, המתקיים מספר פעמים בסמסטר. הפורום הוא מפגש של קהילת האנתרופולוגים באוניברסיטה ואורחים נוספים שבו נדונות סוגות עכשוויות באנתרופולוגיה.

*קורסי החובה ניתנים ברובם בימי חמישי והחוג מאפשר ריכוז לימודים ביומיים בשבוע.

תוכניות נוספות שיכולות לעניין אותך:
תואר שני באנתרופולוגיה כללית
תואר שני באנתרופולוגיה רפואית ופסיכולוגית – תוכנית התמחות

אנתרופולוגיה כיום נחשבת לאחד הכלים המרכזיים להבנה של סביבות מוסדיות מגוונות. כל מוסד המתמודד עם קהל רב-תרבותי נדרש להכרעות מורכבות ומשמעותיות בשאלה איך להתנהל מול תמהיל של אנשים – תלמידים, פציינטים, או לקוחות – הדוברים שפות שונות ומקיימים סגנונות חיים מגוונים. יותר ויותר מוסדות מחפשים תשובות, והאנתרופולוגים הם האנשים בחזית הידע בתחום של שונות ורב-תרבותיות.

עם תואר שני באנתרופולוגיה תוכלו להשתלב במלכ”רים, בגופים ממשלתיים, בגופים עסקיים, או בעמותות חברתיות מקומיות ובינלאומיות, בתחומי הרווחה, הבריאות, החינוך, הפרסום, ומשאבי אנוש. גם ארגוני סיוע ופיתוח בינלאומיים, כמו האו”ם, מגייסים אנתרופולוגים לייעוץ והטמעה של רב־תרבותיות. וכמובן, למצטיינות.ים יש תמיד אפשרות להמשיך לדוקטורט, אם בכוונה להתקדם לתפקידי ניהול בתחומים שהוזכרו, ואם מתוך כוונה להשתלב בסגל אקדמי במוסדות להשכלה גבוהה.