“אחד מהאתגרים הגדולים ביותר העומדים בימים אלו בפני החברה הישראלית, בפני הממשלה וגם בפני מערכת אכיפת החוק כולה, אם לא האתגר הגדול שבהם, הוא הניסיון למגר את האלימות הגואה בחברה הערבית במדינת ישראל. הפשיעה בחברה הערבית אינה בעיה של החברה הערבית בלבד, אלא היא בעיה של כולנו”, כך אמר פרקליט המדינה עו”ד עמית איסמן בכנס חיפה למשפט באוניברסיטה הנערך על ידי הפקולטה למשפטים באוניברסיטה בשיתוף לשכת עורכי הדין בישראל – ועד מחוז חיפה.

            לדבריו של עו”ד איסמן הפרקליטות הקצתה משאבים רבים כדי לעבות את פעילותה בתחום ולראייה, “בשנת 2019 בוצעו 29 מבצעים ביישובים ערביים. בשנת 2020, חרף היותה “שנת קורונה” 43 מבצעים ובשנת 2021, שטרם באה אל סיומה, מדובר כבר ב 62 מבצעים מהם 48 בחברה הערבית”, אמר.

            עוד הוסיף עו”ד איסמן כי אחד המפתחות החשובים והמרכזיים ביותר להצלחה במאבק בפשיעה בכלל, ובחברה הערבית בפרט הוא אמון הציבור ושיתוף הפעולה שלו. בשלב הראשון, כך אמר, נדרשת עזרתם של בני החברה הערבית למשטרת ישראל בניסיונה לפענח עבירות ולאסוף ראיות נגד מבצעי עבירות. בשלב השני, נדרש סיועם לרשויות התביעה בכלל ולפרקליטות בפרט, באותם המקרים בהם מוגש כתב אישום נגד מבצעי העבירות, בדגש על מבצעי עבירות הנשק והאלימות החמורות. “במילים פשוטות – בלי עדים אין תיקים. ללא שיתוף פעולה לא ניתן יהיה לפענח פשעים. לא ניתן יהיה להגיש כתבי אישום. לא ניתן יהיה לנהל את התיקים ולהביא להרשעתם של אותם עבריינים הפוגעים בכולנו”, אמר.

            עו”ד איסמן הדגיש כי הפשיעה בחברה הערבית היא אינה בעיה של החברה הערבית בלבד, אלא היא בעיה של כלל החברה הישראלית. “בני החברה הערבית זכאים – ככל אזרחי מדינת ישראל – לכך, שמערכת אכיפת החוק, כולה, תפעל בצורה מיטבית על מנת לספק להם שקט וביטחון כפי שהיא אמורה לספק לכלל אזרחי המדינה”.

            עו”ד איסמן דיבר על כך שברור לו שהרתעה אינה הכלי היחיד לפתרון סוגיית האלימות והפשיעה בחברה הערבית, אולם היא תנאי הכרחי. “על המערכת כולה לגלות אפס סבלנות ואפס סובלנות כלפי אותם עבריינים המחזיקים בנשק לא חוקי, ומקל וחומר אלה העושים בו שימוש. המסר שחייב לצאת מהמערכת כולה הוא שככלל, עבירות מסוג זה תיעננה במעצרם של אותם עבריינים עד תום ההליכים המשפטיים נגדם, ובענישה מחמירה, מאחורי סורג ובריח. בעת חירום זו, אני סבור שללא ענישה מחמירה בעבירות אלה, לא ניתן יהיה לייצר הרתעה. ללא הרתעה נמצא עצמנו במצב שבו התופעה רק תמשיך ותתעצם. עבירות נשק צריכות להוביל לעונשי מאסר ארוכים ומרתיעים”, אמר.

4.11.21