האוניברסיטה העניקה תואר ד”ר לשם כבוד לנשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון ולנשיא אוניברסיטת ניו יורק (NYU) לשעבר ד”ר ג’ון סקסטון, באירוע שהתקיים באוניברסיטת ניו יורק. “ביל קלינטון וג’ון סקסטון מבטאים בפעילותם רבת השנים לקידום חברה מגוונת ושוויונית, דו קיום ומחויבות לקיימות חברתית וסביבתית את הערכים המרכזיים שאנחנו באוניברסיטת חיפה צועדים לאורם. אנו שמחים וגאים על הענקת תואר הכבוד החשוב ביותר של האוניברסיטה לשני אישים אלה, במה שמהווה תזכורת תמידית למחויבות שלנו לשנות ולהשפיע על האנושות כולה, לא רק בקמפוס שלנו – אלא גם במדינת ישראל ובעולם כולו”, אמר נשיא האוניברסיטה פרופ’ רון רובין.
“אני מודה לאוניברסיטת חיפה על הענקת התואר, לנשיא פרופ’ רובין ולרקטור פרופ’ אלרואי, ולכל מי שאפשר את הערב הזה. אני שמח לקבל את התואר יחד עם ידידי ג’ון סקסטון, שתמיד הזכיר לנו שאסור להתייאש, שתמיד יש לראות את האור, גם כשנראה שהכל חשוך ושיום שבוזבז בכעס וטינה – הוא יום שבוזבז לחינם”, אמר קלינטון. את התואר העניקו לו נשיא האוניברסיטה פרופ’ רובין, הרקטור פרופ’ גור אלרואי ואיתרו אותו על הבמה ידידת האוניברסיטה טובה סגול והאמנית מרינה אברמוביץ’, אשר קיבלה בעצמה תואר ד”ר לשם כבוד מהאוניברסיטה בחודש שעבר.
בתחילת דבריו התייחס קלינטון לגלימה המיוחדת שהכינה עבור הטקס האמנית בתיה שני, שסיפרה כי פגשה את קלינטון לראשונה בלוויתו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין ושסיימה לטוות את הגלימה ביום הזיכרון להרצחו. “אני אנצור לנצח את הגלימה. אהבתי את רבין מכל הלב, ואני עדיין מתגעגע אליו”. עוד לפני כן, בקבלת הפנים שלפני תחילת האירוע אמר קלינטון, “אני נוצר בליבי את הידידיות העמוקה עם הציבור הישראלי ואת ההזדמנות שהייתה לי לעבוד יחד איתם לקידום עתיד של שלום, בטחון, סובלנות ושגשוג. זהו כבוד גדול עבורי”.
הטקס החגיגי החל באירוע יוצא דופן. מקהלת אוניברסיטת NYU, המורכבת בעיקרה מנגני חמת חלילים, פתחה את האירוע בנגינת “הבה נגילה”. גם לכך הנשיא לשעבר קלינטון לא נשאר אדיש ואמר בדבריו, “לא חלמתי בכל ימי חיי שאשמע את ‘הבה נגילה’ לצלילי חמת חלילים”.
“אני גאה לקבל את התואר מאוניברסיטת חיפה, המוסד שפועל להקמת גשרים כדי לגשר על פערים ואי הסכמות יותר מכל מוסד אחר בישראל – ואולי בעולם כולו”, אמר ד”ר סקסטון בדבריו. “הקמפוסים השונים כל כך זה מזה שלה הם מטפורה לגיוון של הסטודנטים וחברי הסגל שלה”.
קלינטון, נשיאה ה-42 של ארצות הברית, קיבל את התואר בהוקרה על המחויבות העמוקה שלו למדינת ישראל לאורך השנים, על פועלו לקידום חיים משותפים ודו קיום במזרח התיכון כולו ועל ידידותו האמיצה עם ראש הממשלה רבין ז”ל. בנוסף, הוא קיבל את התואר בהוקרה על פעילותו לקידום קיימות חברתית וסביבתית בעולם כולו, באמצעות היוזמות של קרן קלינטון. פרופ’ סקסטון קיבל את התואר בהוקרה על מנהיגותו האקדמית חוצת הגבולות והלאומים, שקידמה ערכים של רב תרבותיות וגיוון מחשבתי ככלים לקידום המחקר והמדע ועל פועלו לקידום מוביליות חברתית באמצעות השכלה גבוהה.
קלינטון כיהן כנשיא ארצות הברית במשך 2 קדנציות, בין השנים 1993-2001, תקופה שאופיינה בצמיחה כלכלית גבוהה בארצות הברית ובמעורבות בינלאומית רבה של ארצות הברית בזירה הבינלאומית, הוא קידם שורה של חוקים סוציאליים וחברתיים וארצות הברית תחת הנהגתו פעלה רבות להשכנת שלום בסכסוכים בינלאומיים. קלינטון היה אחד מהנשיאים האהודים ביותר וידיד אמת של ישראל. הוא לקח חלק פעיל בניסיון לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ביקר בארץ פעמים רבות ופעל למען השכנת שלום בין ישראל ושכנותיה. לאחר כהונתו הקים קלינטון את “קרן קלינטון”, המקדמת פרויקטים לקידום המאבק בשינויי האקלים, הגדלת הנגישות לאנרגיה מתחדשת ותמיכה במעבר לשימוש מושכל ומקיים במשאבי הטבע של כדור הארץ. הקרן אף פעולת עם קהילות חקלאים במלאווי, רואנדה וטנזניה כדי לקדם חקלאות מקיימת, כזרז לשינוי חברתי וכלכלי במדינות אלה.
פרופ’ סקסטון הוביל את הקמת הקמפוסים של אוניברסיטת NYU באבו דאבי ושנחאי, ובכך יצר למעשה את “אוניברסיטת הרשת הגלובאלית” (global network university) הראשונה – אוניברסיטה שמייצרת פעילות מחקרית ולימודית חוצת יבשות בלמעלה מ-12 מדינות ברחבי הגלובוס. עם פרשיתו מתפקידו כנשיא NYU, הקדיש סקסטון את זמנו להנגשת ההשכלה הגבוהה למדינות המתפתחות, כולל לאוכלוסיות נרחבות של פליטים. לשם כך, הוא הקים ועמד בראש הקרן למען השכלה אוניברסלית (the Catalyst Foundation for Universal Education). סקטסון אף נבחר על ידי ה- Time Magazineלאחד מעשרת נשיאי האוניברסיטאות המשפיעים ביותר בארצות הברית.
קרדיט:Elena Olivo
13.12.22