אוניברסיטת חיפה מובילה שיתוף פעולה בינלאומי לחקר ההשפעות הבריאותיות של אי-שוויון תזונתי
מאמר סקירה חדש בהובלת פרופ’ שירה זלבר-שגיא ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה וחוקרים מספרד, איטליה וארה”ב פורסם לאחרונה ב- Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, אחד מהעיתונים המובילים בעולם בתחום הרפואה.
המאמר מציע מבט מעמיק על הקשר בין חוסר שוויון תזונתי ואי ביטחון תזונתי לבין מחלות כבד. מדובר בבעיה חמורה שמשפיעה על מעל ל-30% מהאוכלוסייה, כאשר מחלת הכבד השומני (MASLD) נחשבת לנפוצה ביותר בעולם.
המאמר מדגיש את החשיבות של איחוד כוחות בין קלינאים, תזונאים, אנשי בריאות הציבור, סוציולוגים ומקבלי החלטות כדי לצמצם את הפערים ולספק גישה שוויונית לתזונה בריאה. חוסר ביטחון תזונתי אינו מתמצה רק בקושי הכלכלי לרכוש מזון, אלא גם בהעדפה הכפויה של מזון זול ופחות בריא, מה שמוביל להשפעות בריאותיות חמורות.
המאמר מציע צעדים מעשיים לצמצום הפערים, תוך הדגשה על כך שהמדינה והחברה כולה נושאות באחריות להבטיח גישה שווה למזון בריא. הוא קורא להתערבות מערכתית בארבע רמות עיקריות: סביבה, מדיניות, קהילה ומערכת הבריאות, כדי להפחית את העומס של מחלות כבד ולהגביר את ההזדמנויות לאורח חיים בריא.
גישות בין-תחומיות המשלבות מדעי החברה, הפטולוגיה (תחום רפואת ומחקר הכבד) ובריאות הנפש, הן קריטיות במאבק נגד אי-שוויון בבריאות ובפרט במחלות כבד. בעיות כמו חוסר ביטחון תזונתי והלחצים המסחריים של תעשיית המזון חייבות להיות חלק מסדר היום הציבורי ולקבל משאבים לטיפול כדי להבטיח עתיד בריא יותר לכולם.