שיתוף פעולה ימי: אוניברסיטת חיפה ומכון GEOMAR חוקרים את השפעות שינויי האקלים
הים התיכון המזרחי מתגלה כמעבדה טבעית יוצאת דופן לחקר עתיד האוקיינוסים בעידן ההתחממות הגלובלית. מתוך הבנה זו, נוסד פרויקט EMSFORE (Future Ocean Research Eastern Mediterranean Sea) – שיתוף פעולה אסטרטגי בין בית הספר למדעי הים שבאוניברסיטת חיפה למכון GEOMAR הגרמני מרשת Helmholtz.
הפרויקט, שמרכזו באוניברסיטת חיפה, משלב את המומחיות הבינלאומית של מכון GEOMAR עם הידע העמוק שנצבר באוניברסיטת חיפה על מזרח הים התיכון. ייחודו של אזור זה נובע מהיותו אחד האזורים הימיים המגיבים במהירות הגבוהה ביותר לשינויי האקלים והשפעות אנושיות, מה שהופך אותו למערכת התרעה מוקדמת למצב האוקיינוסים העתידי.
צוות המחקר המשותף, המונה כ-25 חוקרים וחוקרות, סטודנטים וסטודנטיות, פועל בהובלת פרופ’ אילנה ברמן-פרנק מאוניברסיטת חיפה ופרופ’ אריק אכטרברג מ-GEOMAR. המחקר מקיף היבטים מגוונים של המערכת הימית – מהפיזיקה ועד האקולוגיה, תוך התמקדות בעבר, הווה ועתיד האזור.
בספטמבר 2024 התקיימה סדנה מקיפה בקיל, גרמניה, שכללה:
– הצגת התקדמות המחקרים
– תכנון אסטרטגי לשנתיים וחצי הקרובות
– ניתוח ממצאי הפלגת המחקר M197
– הכשרה בטכנולוגיות מתקדמות
– סיורים מקצועיים במתקני המכון
מעבר להיבטים המקצועיים, הסדנה חיזקה את הקשרים הבינלאומיים דרך פעילויות חברתיות מגוונות, מטיולים ועד טבילה בפיורד. שילוב זה של מצוינות מדעית וחיבור אנושי מבטיח את המשך ההצלחה של הפרויקט ואת תרומתו להבנת עתיד האוקיינוסים.
התגליות והתובנות שמניב שיתוף הפעולה הייחודי הזה מציבות את אוניברסיטת חיפה בחזית המחקר האוקיאנוגרפי העולמי, ומבטיחות תרומה משמעותית להבנת השפעות שינויי האקלים על הסביבה הימית.