אכילה מהירה ואכילה רגשית
מגבירים את הסיכון למחלת כבד שומני
נמצא קשר ישיר בין הרגלי אכילה מזיקים, ובפרט אכילה מהירה, לבין הימצאות מחלת כבד שומני, וזאת ללא תלות בקיום אורח חיים בריא – כך עולה ממחקר חדש שנערך בשיתוף אוניברסיטת חיפה והמרכז הרפואי תל אביב ופורסם בכתב העת המדעי Hepatology Communication בו נבחנו השפעותיהם של הרגלי אכילה מזיקים ואורח חיים בריא על הסיכון למחלת כבד שומני ולנזקי כבד. במחקר השתתפו 315 משתתפים בגילאי 40–70, שנבדקו בשתי נקודות זמן לאורך תקופת מעקב של כ-7 שנים.
המשתתפים עברו בדיקות כבד לא פולשניות, כמו אולטרסאונד, לצד מדדים נוספים להערכת תפקוד הכבד. כמו כן, הם מילאו שאלונים מפורטים שכללו שאלות על תזונה, עישון, פעילות גופנית וצריכת אלכוהול. המחקר מצא כי כ-34% מהמשתתפים שדיווחו על אכילה מהירה נמצאו עם סיכוי מוגבר ב-69% להימצאות מחלת כבד שומני בהשוואה לאלו שאכלו בקצב רגיל או איטי. בנוסף, נמצא שאכילה בעקבות דחף רגשי, למשל במצבי מתח, לעומת אכילה מתוך רעב או בעקבות שעת ארוחה, מעלה את הסיכון לעמידות לאינסולין ולתהליכי דלקת בכבד ממקור מטבולי.
בצוות החוקרים שערכו את המחקר נמנים פרופ’ שירה זלבר-שגיא, הדוקטורנטית לורה גרינשפן, המסטרנטית יערה אבן חיים וד”ר דנה איבנקובסקי-וכקמן מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, לצד פרופ’ רויטל קריב, ד”ר נעמי פליס-איסקוב, ד”ר מוריאל ווב ופרופ’ אורן שיבולת מהמרכז הרפואי תל אביב. “ממצאי המחקר מצביעים על החשיבות של שמירה על אורח חיים בריא במניעת מחלות כבד ומחלות מטבוליות נוספות – השילוב של פעילות גופנית סדירה, תזונה מאוזנת ושמירה על משקל תקין מהווה דרך פשוטה ואפקטיבית להורדת הסיכון למחלות כרוניות ולשמירה על בריאות כללית”, סיכמו החוקרים.
כבד שומני ממקור מטבולי (MASLD), שאינו נובע מצריכת אלכוהול מופרזת, הוא מחלת הכבד השכיחה ביותר בעולם והגורם המוביל למחלת כבד כרונית. כ-30% מהאוכלוסייה הכללית, כולל בישראל, סובלים ממנה. המחלה מתאפיינת בהצטברות שומן בתאי הכבד, שעשויה להוביל לתהליכי דלקת, היווצרות צלקות כבדיות ואף להתפתח לשחמת כבד או לסרטן. המחלה קשורה באופן הדוק להשמנה ולאורח חיים לא בריא, המאופיין בתזונה עתירת סוכר ומזון מעובד ובהיעדר פעילות גופנית. “נכון להיום, טרם קיים טיפול תרופתי ייעודי למניעת כבד שומני, מה שמעצים עוד יותר את חשיבותו של אורח חיים בריא ושינוי התנהגותי ככלי מרכזי במניעה ובשמירה על בריאות הכבד” מסבירה הדוקטורנטית לורה גרינשפן, מעורכות המחקר.
מתוצאות המחקר עולה כי שמירה על אורח חיים בריא, הכולל שילוב של תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה, הימנעות מעישון ושמירה על משקל גוף תקין, מפחיתה בכ-58% את הסיכון לפתח מחלת כבד שומני ממקור מטבולי (MASLD). עם זאת, גם בקרב אלו שמקיימים אורח חיים בריא, דפוסי אכילה מזיקים, כגון אכילה מהירה ודחף רגשי, מהווים גורמי סיכון משמעותיים. “השילוב של שמירה על משקל תקין והימנעות מהרגלי חיים מזיקים אלו יכול לסייע רבות במניעת מחלת כבד שומני ונזקים מטבוליים”, אמרה פרופ’ זלבר-שגיא.