- ללמוד אצלנו
- אודותינו
- יחידות אקדמיות
- הרשות ללימודים מתקדמים, בי”ס ללימודים מתקדמים ע”ש בלום
- הפקולטה למדעי הרוח
- הפקולטה למדעי החברה
- הפקולטה לחינוך
- הפקולטה למשפטים
- הפקולטה למדעי הרווחה והבריאות
- הפקולטה למדעי הטבע
- בית הספר לרפואה
- בית הספר ללימודי ים ע״ש צ׳רני
- בית הספר לעיצוב
- היחידה לקידום ההוראה
- היחידה ללימודי אנגלית
- אוניברסיטת חיפה לנוער
- הכל לסטודנטים
- אגפי מנהל
- מחקר ופיתוח
- מה בקמפוס?
- ספרייה
- מעורבות וקהילה
למרות המתיחות –
יהודים וערבים מעניקים תמיכה רגשית זה לזה

למרות המתח והקונפליקט, מחקר חדש שנערך בפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה במהלך מלחמת חרבות ברזל בהובלת ד״ר את׳יר מסארווה ופרופ׳ נגה כהן, מצא כי יהודים וערבים מעניקים תמיכה רגשית זה לזה, גם כאשר מדובר במי שאינו משתייך לקבוצתם החברתית. “ממצאי המחקר שלנו מהווים נקודת אור בתקופה מאתגרת, ומעידים על הפוטנציאל האנושי לאמפתיה וסיוע מעבר לגבולות קבוצתיים”, אמרו החוקרות. לדבריהן, למרות המתח הבין-קבוצתי בזמן המלחמה, משתתפי המחקר השתמשו באותן דרכים להרגעה ולעידוד בעת מתן עזרה, ללא הבדל בין סיוע לבני קבוצתם לבין סיוע למי שמחוץ לה. נוסף על כך, מתן התמיכה הרגשית שיפר את מצב רוחם של הנבדקים עצמם – ממצא המדגיש את חשיבות התמיכה ההדדית בתקופות משבר.
ויסות רגשי, המהווה גורם משמעותי בשמירה על בריאות נפשית, כולל תהליכים פנימיים ובינאישיים. בעוד שוויסות רגשי פנימי – האופן שבו אדם מנהל את רגשותיו – נחקר רבות, מעט מחקרים בחנו תהליכים הקשורים לוויסות רגשות של אחרים. “בתקופות של מתח חברתי מוגבר, כמו בזמן מלחמות, יש חשיבות רבה להבנת האופן שבו אנשים מעניקים תמיכה רגשית לאחרים, במיוחד כאשר מדובר בסיוע לבני קבוצתם לעומת תמיכה בבני קבוצה אחרת”, אמרה ד״ר מסארווה. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרות לבדוק כיצד יהודים וערבים משתמשים באסטרטגיות שונות לוויסות רגשי כדי לסייע לאחרים, וכיצד זה משפיע עליהם עצמם.

מתוצאות המחקר עולה כי אף שהמשתתפים הרגישו מוטיבציה/רצון גבוהה/גבוה יותר לעזור לבני קבוצתם, הם השתמשו באותן אסטרטגיות תמיכה רגשית גם כאשר העניקו עזרה ליהודים או לערבים שאינם מקבוצתם. הנבדקים נעזרו באמצעים כמו עידוד, תיקוף הרגשות, והצעת פתרונות באופן דומה, בין אם העניקו תמיכה לבני קבוצתם ובין אם לאדם מקבוצה אחרת. בנוסף, נמצא כי מתן העזרה לאחרים שיפר את מצב הרוח של הנבדקים עצמם, ללא קשר לזהותו הקבוצתית של האדם לו העניקו תמיכה.

“מצאנו כי כאשר מדובר בתמיכה רגשית, יהודים וערבים סייעו בצורה דומה, ומתן העזרה לאחר שיפר את מצב רוחם באופן ניכר, ללא קשר אם נתנו את העזרה ליהודי או לערבי”, מסכמת פרופ’ כהן. “הממצאים מצביעים על כך שלא רק מקבלי העזרה מרוויחים מהתמיכה הרגשית, אלא גם אלו שנותנים אותה. עצם הידיעה שהצלחת לסייע למישהו אחר, במיוחד בתקופה קשה, יכולה לשפר את מצב הרוח ולהגביר את תחושת המשמעות והחוסן הנפשי. זהו ממצא שמעורר תקווה ומדגיש את הכוח של קשרים אנושיים, גם בזמנים של מתח וקונפליקט”.
דוגמאות למכתבי תמיכה מתוך המחקר:
מערבי ליהודי: لقد مررت بأمور صعبة جدا لا يمكن للعقل ان يتخيله ولكن الكثير من الناس مرّت بما مررت به لست وحدك ، فكّر ولو قليلا بإيجابية وان كل شيء سيمر وينتهي صحيح ان اثره سيبقى وستظل تتذكره ولكن حاول تشتيت نفسك بأشياء تريحك وتجعلك سعيد وايضا اذهب وتحدث مع شخص مختص لربما يساعدك ويخفف عنك ، كن قوي وتذكر ان لكل شيء نهاية
תרגום המכתב מערבית לעברית: עברת דברים מאוד קשים שהמוח לא יכול לדמיין, אבל הרבה אנשים עברו את מה שעברת. תחשוב אפילו קצת בחיוב, וזה נכון שההשפעה שלו תישאר ואתה עדיין תזכור את זה, אבל תנסה להסיח את דעתך עם דברים שמנחמים אותך וגורמים לך אושר מציע לדבר עם איש מקצוע מומחה, ואולי הוא יעזור לך. תהיה חזק ותזכור שלכל דבר יש סוף.
מיהודי לערבי: שלום לך. דבר ראשון, האירועים שתיארת נשמעים קשים במיוחד, ואני רוצה לשלוח לך חיבוק חם ולהגיד לך שזה הכי בסדר בעולם להרגיש פחד וחוסר ביטחון. לאבד בית זה דבר נורא, ואני בטוחה שאת.ה גיבור.ה במיוחד משום שאת.ה עובר.ת את אחד האירועים הכי קשים שאפשר. ביחד עם כל הכאב והפחד המובנים מאוד, אני ממליצה לך לפנות לגורמים הרלוונטיים על מנת למצוא עזרה פסיכולוגית וכלכלית כדי שתוכל.י לצאת מהמשבר הזה במהירות האפשרית, וכן שיהיה מענה לקשיים בהם את.ה נתקל.ת. אם צריך, אשמח לעזור במה שאפשר. בהצלחה!
>> קראו עוד על המחקר בכתבה שפורסמה במעריב