לימודי תואר שני בלשון העברית

משך הלימודים: שנתיים במסלול ללא תזה | שלוש שנים במסלול עם תזה | 5 שנים במסלול ישיר לדוקטורט | נלמד בקמפוס הכרמל | שם התואר: .M.A בלשון עברית | סטטוס הרשמה: ההרשמה נפתחה ב-11.02.2024 | אתר החוג

לאחר שערכנו היכרות עם הלשון העברית במהלך התואר הראשון, הגיע הזמן לשלוט באומנות השפה המרתקת הזו.

לימודי התואר השני הם המשך ישיר ללימודי התואר הראשון בחוג ללשון עברית, ויש להם מטרה: לפרק את המורכבות, לראות מעבר ליסודות ולשכלל את המומחיות הלשונית של השפה העברית. בקיצור, להפוך את הבוגרים למומחים אבסולוטיים בחקר הלשון העברית לאורך התקופות השונות.

במהלך הלימודים ננווט במגוון הלשונות השמיות, לשונות היהודים, הלשון העברית בעת החדשה, בלשנות כללית, פרגמטיקה וחקר השיח של העברית המדוברת.

נעמיק את השיח ואת יכולות המחקר, נמשיך ונפתח חשיבה ביקורתית ויכולת מחקר עצמאי ונלהטט מדי יום בין הטקסטים העתיקים לבין הסלנג המתחדש.

בוגרי החוג לתואר שני בלשון עברית הם פילולוגים מוסמכים – היודעים ליצר הקשר בין השפה לבין הרקע התרבותי, ההיסטוריה והספרות בה היא חיה. נוסף על כך, הבוגרים שולטים בניואנסים של השפה ובנוף הלשוני המגוון שלה, וכתוצאה משתלבים במגוון רחב של תחומי עיסוק מרתקים, באקדמיה, בחינוך ובמחקר.

ללמוד בראש שקט! מלגות ייחודיות באוניברסיטת חיפה 

 אנחנו רוצים להפנות את תשומת ליבך לשתי מלגות ייחודיות לאוניברסיטת חיפה: 

מלגת אהבת עולם המעניקה 2,000$ לכל שנת לימודים 
מלגת ג'ויס לנשים גם היא בסך 2,000$ לשנה 

 אוניברסיטת חיפה מציעה מגוון מלגות המפורטות כאן >> 

לקבלה למסלול א' (עם תזה)

בעלי תואר ראשון:

  • למסלול הרגיל יתקבלו מועמדים בעלי תואר ב"א ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ ובעולם, בציון ממוצע של 80 ומעלה. כמו כן, ציון כל אחת משתי העבודות הסמינריוניות בחוג ללשון העברית הוא 85 לפחות .
  • למסלול אישי יתקבלו מועמדים בעלי תואר ב"א ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ ובעולם, בציון ממוצע של 85 ומעלה. כמו כן, ציון כל אחת משתי העבודות הסמינריוניות בחוג ללשון העברית הוא 85 לפחות .
  • למסלול מואץ יתקבלו סטודנטים שציונם המשוקלל בחוג הוא 90 ומעלה, והם עומדים בכל התנאים המפורטים להלן.

מועמדים שטרם קיבלו אישור זכאות לתואר ראשון:
קבלה על תנאי – יש להציג אישור זכאות לתואר עד סוף סמסטר א' של השנה הראשונה.

לימודי השלמות:

  • בוגרי חוגים בלשניים, לשוניים או ספרותיים עם מגמה בלשנית באוניברסיטאות בארץ, שציונם המשוקלל לתואר הוא 85 לפחות, המבקשים להתקבל למסלול א' – ייתכן שיחויבו בלימודי השלמה לקראת התואר השני.
  • בוגרי חוגים אחרים באוניברסיטאות שציונם הסופי המשוקלל בכל אחד מן החוגים שבהם למדו הוא 76 לפחות, יוכלו להתקבל ללימודי השלמה לקראת התואר השני. הסטודנטים יחויבו בקורסי השלמה במסגרת תוכנית הב"א בלשון עברית במשך שנה אקדמית אחת, בהיקף שייקבע על ידי הוועדה החוגית. מעמדם של הסטודנטים במקרה זה הוא של סטודנטים הלומדים לקראת הצגת מועמדות למ"א. עם סיום ההשלמות כנדרש, יירשמו מחדש ויציגו מועמדותם ללימודי התואר השני.

מועמדים.ות מאוניברסיטאות בחו"ל או ממוסדות ששפת הלימוד אינה עברית, יחויבו לעמוד בהצלחה בבחינת ה GRE–או בלימודי השלמה מתוכנית הלימודים לתואר הראשון >> תקנון הרשות ללימודים מתקדמים

*מועמדים בעלי תואר ראשון ממוסד להשכלה גבוהה ששפת ההוראה בו אינה עברית חייבים גם לעמוד בבחינת ידע בעברית (יע״ל) ברמה הנדרשת על–ידי האוניברסיטה כתנאי לקבלתם ללימודים.

לקבלה למסלול ב' (ללא תזה)

בעלי תואר ראשון:
תואר ב"א ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ ובעולם, בציון ממוצע של 76 ומעלה.

מועמדים שטרם קיבלו אישור זכאות לתואר ראשון:
קבלה על תנאי – יש להציג אישור זכאות לתואר עד סוף סמסטר א' של השנה הראשונה.

מועמדים.ות מאוניברסיטאות בחו"ל או ממוסדות ששפת הלימוד אינה עברית, יחויבו לעמוד בהצלחה בבחינת ה-GRE או בלימודי השלמה מתוכנית הלימודים לתואר הראשון >> תקנון הרשות ללימודים מתקדמים

*מועמדים בעלי תואר ראשון ממוסד להשכלה גבוהה ששפת ההוראה בו אינה עברית חייבים גם לעמוד בבחינת ידע בעברית (יע״ל) ברמה הנדרשת על–ידי האוניברסיטה כתנאי לקבלתם ללימודים.

מסלול א' עם עבודת גמר מחקרית (תזה):

  • מסלול רגיל: התוכנית תכלול קורסים בסיסיים ומתקדמים המוצעים בחוגים השונים של הפקולטות השונות בהיקף כולל של 36 ששס. על הסטודנטים לכתוב עבודה סמינריונית אחת אצל המדריך/ה בחוג ללשון העברית ועבודה סמינריונית נוספת באחד הקורסים שבחרו.
  • מסלול אישי: מטרתו של המסלול היא לאפשר לסטודנטים מצטיינים ללמוד תחום מרכזי אחד שבו הם מעוניינים להתמחות, המחייב לימוד קורסים מחוגים שונים ומפקולטות שונות. במסלול זה הסטודנטים נדרשים ללמוד 36 ששס ולכתוב עבודת גמר מחקרית .
  • מסלול מואץ: החוג מאפשר לסטודנטים מצטיינים לסיים תוך חמש שנים את התואר הראשון והשני. במסלול זה נדרשים הסטודנטים לכתוב עבודת גמר מחקרית. משך הלימודים עד חמש שנים לשני התארים.

מסלול ב' עם בחינת גמר (ללא תזה): התוכנית תכלול קורסים בסיסיים ומתקדמים המוצעים בחוגים השונים של הפקולטות השונות בהיקף כולל של 36 ששס. על הסטודנטים לכתוב 3 עבודות. בסיום הלימודים לאחר הגשת כל העבודות וקבלת כל הציונים, ישנה בחינת גמר מסכמת. 

תוכניות נוספות שיכולות לעניין אותך:
תוכנית עבור מורים ללשון עברית בעל ותק בהוראה (למסלול א' או ב')
מסלול ישיר לדוקטורט

עם סיום הלימודים, תצעדו בדרכם של הבוגרים והבוגרות שלנו אל עבר תפקידים בשימור, חקר והפצת השפה העברית: חלקכם יצטרפו למחלקות המחקר וההוראה באוניברסיטאות ובמכללות המובילות לתולדות הלשון העברית, בלשנות עברית עכשווית ותחומים כגון סמנטיקה, תחביר ופרגמטיקה. אחרים יתרמו לשימור העברית כעורכים וחוקרים לשוניים בלשכות הפרסומים הממשלתיות, האקדמיה ללשון העברית ובהוצאות ספרים מרכזיות, תוך ליווי תהליכי כתיבה, תרגום ועריכת טקסטים. במגזר העסקי, חברות תוכנה, הייטק ובינה מלאכותית יחפשו את מומחיותכם בבלשנות חישובית ופיתוח תוכנות תרגום, בניית לומדות לשוניות ועיבוד שפות טבעיות בעברית. כמורים בבתי הספר, מדריכי מורות חיילות ומורים לעברית לעולים וקהילות יהודיות, תשפיעו על הוראת העברית הלכה למעשה וקידום הבנת חשיבותה לדור הבא. כך עם התעמקותכם בעברית – עברה, הווה ועתידה, תפקידכם יהיה לשמר, להעשיר ולהבטיח את המשכיותה של לשון חיינו, ממגוון תפקידים בעולם האקדמיה, העסקים, הממשל והחינוך.