בים, באוויר, בצלילה ובמעבדה: חוקרי בית הספר למדעי הים ע”ש צ’רני של האוניברסיטה עוקבים אחר נחילי מדוזות שנצפו בשבוע האחרון כ-400 מטרים מהחוף, בעיקר מול חופי אשקלון ואשדוד בדרום ומול חופי עכו בצפון, במחקר המשלב מעקב אחר הנחילים ממטוס קל, רחפנים, צוללנים וצוללת זעירה. מטרת המחקר: לנסות ולהבין את דפוסי הנדידה של הנחילים. הבשורות הטובות: בשלב זה, נראה שהנחילים קטנים יותר מאשר אלו שנצפו בשנתיים החולפות.
“במהלך השבוע האחרון נחילי המדוזות שראינו היו קטנים יותר ופחות צפופים מאשר הנחילים שנצפו בשנה ובשנתיים האחרונים. הנחיל שחקרנו השנה ליד אשקלון היה יותר מגוון מאשר בשנים קודמות, והיה מורכב משלושה מינים: כחולת-שוליים חלקה (Rhizostoma pulmo), פעמונית נקודה (Phyllorhiza punctata) וחוטית נודדת (Rhopilema nomadica), שהיא המדוזה הכי נפוצה בחופי הארץ וזו שמוכרת במיוחד בשל צריבתה”, אמר ד”ר דניאל שר שמרכז את פרויקט המחקר יחד עם פרופ’ תמר לוטן, ד”ר יואב להן ותלמידת המחקר נוגה ברק מהאוניברסיטה.
מסלולי התנועה של נחילי המדוזות לאורך חופי הארץ אינם מוכרים עדיין, ולא ברור האם המדוזות נסחפות עם הזרמים או שהן שולטות על מיקומן במרחב על ידי שחיה. הדבר מקשה על ההיערכות להגעתן של המדוזות, לדוגמה בחופי הרחצה ובאתרי תשתית לאורך חופי הארץ כגון תחנות כח ומתקני התפלה. כחלק ממחקר רב משתתפים בהובלת חוקרי בית הספר למדעי הים של האוניברסיטה, יחד עם חוקרים מהמכון לחקר ימים ואגמים, הטכניון, אוניברסיטת ת”א ואוניברסיטת וינה באוסטריה, התקיים “מעקב” רב ממדים אחר נחילי המדוזות. מטוס קל שחלף מספר פעמים השבוע לאורך קו החוף איתר את נחילי המדוזות המרכזיים, שהיו כ-400 מטרים מחופי אשקלון, אשדוד, עכו ושבי ציון. לאחר מכן, הפליגו החוקרים אל לב הנחילים על גבי ספינת המחקר Mediterranean Explorer של עמותת אקו-אושן ועקבו אחר התקדמותם באמצעות רחפנים, צוללנים שנפגשו עם המדוזות בתוך המים ואפילו צוללת זעירה שעקבה אחר המדוזות עד לקרקעית הים. לאור הממצאים, ינסו החוקרים להבין האם המדוזות נסחפות על ידי הזרמים או שהן מצליחות לשחות ולשלוט על כיוון הנדידה.
הצוות גם בוחן כיצד המדוזות משפיעות על סביבתן, לדוגמה על ידי טריפת פלנקטון ושחרור חומר אורגני או רעלנים למים. לבסוף, הצוות חוקר את אוכלוסיות החיידקים שחיות על המדוזות ובשיתוף איתן, על מנת לבדוק האם היעלמות המדוזות מחופי הארץ, שמתרחשת לעיתים בצורה די פתאומית, נגרמת כתוצאה מחיידק שפוגע בהן.
למעוניינים לשמוע עוד על מסתורי הים, בתאריך ה-14-15.7.2021 יקיים בית הספר למדעי הים ע”ש ליאון צ’רני באוניברסיטת חיפה את הכנס “צלילה עמוקה: מדע, חינוך ואמנות בים”
2.7.21
קרדיט צילום: ד”ר דניאל שר