קיימות חברתית וסביבתית באוניברסיטת חיפה
מחקר ערכי – לימודים עם משמעות
אוניברסיטת חיפה חרטה על דגלה את נושא הקיימות – קיימות חברתית וקיימות סביבתית – בהתאם ליעדים שהציב האו”ם לפיתוח בר-קיימה (UN’s Sustainable Development Goals; SDGs). 17 היעדים הם “מפת דרכים” לעתיד האנושות והם אומצו על ידי כל המדינות החברות באו”ם. אוניברסיטת חיפה מקדמת יעדים אלו דרך מחקר, הוראה, מעורבות בקהילה, ותפעול הארגון.
המרחב הגיאוגרפי הייחודי שבו אנו פועלים – הר (קמפוס בלב פארק הכרמל), עיר (קמפוס העיר בחיפה) וים (מעבדות לאורך חוף הים התיכון) – משמש אותנו כ”מעבדה חיה” למחקר על האדם, על החברה ועל הסביבה. רשת הקשרים הבינ”ל הענפים של חוקרי האוניברסיטה תורמת למחקר על הקיימות. בעוד שהתובנות העולות מהמחקר הן בעלות אופי מקומי, השפעתן היא גלובאלית.
לצד המצוינות המחקרית, מחויבת אוניברסיטת חיפה להכשרת דור העתיד במגוון תחומי ידע, תוך הדגשת ההיבטים החברתיים והסביבתיים. הלימודים באוניברסיטת חיפה מעניקים תארים – ראשון, שני ושלישי – בשש פקולטות: מדעי החברה, מדעי הבריאות והרווחה, חינוך, משפטים, מדעי הרוח, מדעי הטבע, ומדעי הים. בנוסף, האוניברסיטה מציעה מספר גדול של תכניות לימוד רב-תחומיות, המאפשרות שילובים של תחומי ידע שונים.
על ידי רשת קשרי קהילה ענפה, אוניברסיטת חיפה מגשימה את תפקידה הנוסף: מעורבות ואחריות חברתית. באמצעות השכלה גבוהה איכותית, האוניברסיטה מקדמת מוביליות חברתית ותורמת לצמצום פערים. בנוסף, הסטודנטים לוקחים חלק במחקר בנושא הקיימות, וכך תורמים לקידום החברה והסביבה.
אוכלוסיית הקמפוס של אוניברסיטת חיפה מייצגת את המרקם העשיר של החברה הישראלית על כל גווניו: יהודים, מוסלמים, נוצרים, דרוזים וצ’רקסים; דתיים וחילונים; תושבי המרכז והפריפריה; אזרחים ואנשי כוחות הביטחון. אנו מציעים חוויה סטודנטיאלית עשירה, שבה סטודנטים ממגוון מוצאים לומדים וחוקרים יחד, באווירה של סובלנות, פלורליזם והכלה. הלימודים משלבים תיאוריה ופרקטיקה, תוך מינוף ה”מעבדה החיה” של הר-עיר-ים.
תכניות הלימודים באוניברסיטת חיפה חושפות את הסטודנטים לידע עדכני ופותחות אופקים תעסוקתיים בפני הבוגרים. יד ביד, הלימודים באוניברסיטת חיפה מאפשרים לסטודנטים לקדם ערכים חברתיים (למשל: מיגור הרעב והעוני, צמצום פערים חברתיים, צדק ושלום) וסביבתיים (כגון: התמודדות עם אתגר האקלים, והגנה על מערכות אקולוגיות יבשתיות וימיות). סטודנטים בוחרים לקדם את היעדים לפיתוח בר-קיימה באמצעות השתתפות בתכניות הלימוד המגוונות, הכוללות: קורסים משלבי-התנסות, התכנית לחדשנות ויזמות, מערך הקליניקות המשפטיות, ותכניות אקדמיות ייעודיות (כגון: תכנית המצטיינים “אופקים”, חכמ”ה). לצד הפעילויות האקדמיות, הסטודנטים מוזמנים לקחת חלק בפעילות חברתית וקהילתית במגוון התכניות המוצעות על ידי דיקנאט הסטודנטים.
נאה דורש נאה מקיים. אוניברסיטת חיפה מקדמת קיימות חברתית וסביבתית גם ע”י ההתנהלות הפנימית של המוסד. בפן הסביבתי, חיפה היא מהאוניברסיטאות הראשונות בארץ שהוסמכו ע”י המשרד לאיכות הסביבה כ”קמפוס ירוק” והיחידה עד כה שהוסמכה ע”י מכון התקנים הישראלי בתקן ISO14001. בהתאם לתקנים אלו, האוניברסיטה פועלת באופן שיטתי לצמצום: פליטות פחמן דו-חמצני, צריכות החשמל, מים, סולר, ונייר, כמו גם מחויבת לבניה ירוקה. בפן החברתי, האוניברסיטה פועלת לגיוון דמוגרפי ומגדרי של הסגל האקדמי והמנהלי, דואגת למזון בריא ומקדמת את בריאות העובדים. בנוסף, האוניברסיטה הוסמכה לתקן ISO18001 של מכון התקנים בנושא בטיחות וגיהות.
אקדמיה משפיעה. באמצעות המחקר, הפעילות הסטודנטיאלית, ותפעול האוניברסיטה, כמו גם רשת הקשרים שלנו עם המגזר העסקי, הציבורי, עמותות ומלכ”רים, אוניברסיטת חיפה מייצרת אימפקט חיובי לקראת עתיד טוב יותר.
הצטרפו ליוזמת הקיימות באוניברסיטת חיפה ושלבו לימודים אקדמיים עם ההזדמנות להשפעה חברתית וסביבתית.